Aquasan Mreža BiH
Nazad na vrh stranice

"Otvoreno savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću vrijedno 10,8 miliona eura"

objavljeno 11.07.2017. godine// piše: Emilija Mažar

U Bihaću je 5. jula 2017. godine, svečano otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Velhovo, zajednički projekat Grada Bihaća, Evropske unije, Njemačke razvojne banke (KfW) i institucija Bosne i Hercegovine, vrijedan čak 10,8 miliona eura.

Naslov

Od 2008. godine, kada je Njemačka razvojna banka odobrila finansiranje projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bihaću, a kojeg su pratili brojni problemi finansijske prirode, danas je svečano otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Velhovo, koje predstavlja najskuplji dio cjelokupnog projekta.
Kako je istaknuto, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću predstavlja modernu građevinu, opremljenu sa najsavremenijom tehničko-tehnološkom opremom namijenjenom za prečišćavanje otpadnih voda, SCADA sistemom upravljanja i jedino je postrojenje tog tipa na području Unsko-sanskog kantona.
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Falić zahvalio se svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovom projektu.

"Jednoga dana naša djeca će uživati u blagodatima i vrijednostima ovog projekta. Mi nismo ni svjesni problema koji se tiče kanalizacije i fekalija, dok se to ne desi u našem dvorištu ili kući. Zbog toga je ovo ogromna stvar za naš grad", rekao je Fazlić.

Postrojenje je svečano otvoreno u prisustvu članova Delegacije EU u našoj zemlji, predstavnika Njemačke razvojne banke (KfW), Vlade F BiH i Grada Bihaća, a kako je istaknuto radi se o najvećem projektu Njemačke razvojne banke (KfW) koji je finansiran iz grant sredstava.

"Ukoliko pratite rijeku Unu do njenog ušća u Savu, pa zatim Savu do ušća u Dunav u Beogradu i onda pratite Dunav uzvodno do mjesta gdje je kanalom spojen sa rijekom Majnom doći ćete do Frankfurta. Ovo je snažan podsjetnik koliko smo svi povezani evropskim vodnim tokovima, kao i zajedničkom evropskom sudbinom", istakao je Christoph Tiskens, direktor Njemačke razvojne banke KfW za jugoistočnu Evropu i Tursku.
Svečanom otvorenju prisustvovala je i Christiane Hohmann, ambasadorica Republike Njemačke u BiH, koja je istakla da postrojenje sagrađeno prema odgovarajućim EU standardima. "Od prvih koraka do uspješnog završetka radova trebalo nam je 9 godina. Dozvolite mi da kažem da trajanje projekta nije u skladu sa standardima EU. U budućim projektima, a značajan broj njih je u pripremi, očekujemo manje političke birokracije i veću predanost naših bh. partnera", kazala je Hohmann.

Nakon izgradnje kanalizacionog sistema i puštanja u rad postrojenja, kvaliteta vode rijeke Une u samom gradu i nizvodno od mjesta ispuštanja poboljšati će se sa 2 klase na 1 klasu, čime će se poboljšat kvalitet sirove vode za vodosnabdijevanje stanovnika nizvodnih općina, rekreativna i okolišna vrijednost, te postići pozitivni efekti na zaštitu prirode i bio diverzitet u cjelini. Pored toga ostvarit će se širi pozitivan utjecaj na zaštitu osjetljivih područja – Dunavski sliv i Crno more.

"Pored Kantona Sarajevo i Mostara, i Grad Bihać je dobio savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u čiju realizaciju je Vlada FBiH iz nadležnih agencija i fondova izdvojila 8 miliona KM. Rijeka Una i rijeka Sana sa svojim pritokama zaslužuju ovakve projekte, ali i projekte koje nastojimo realizirati u narednom periodu kako bismo sačuvali te ljepote za ove, ali i buduće generacije", kazao je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

„Novoizgrađenim kanalizacionim sistemom zajedno sa postojećim napravljen je integralni sistem od preko 111 km cjevovoda. Najveći izazov za vodovodno preduzeće biti će održavanje tog sistema koje ima svoja pravila – jer ako postoji puno objekata kao što su sifoni, kišni preljevi i šahtovi potrebno je izgraditi kapacitete preduzeća da se može nositi sa ovim izazovima na njihovom održavanju. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je veoma moderan sistem koji će značajno unaprijediti kvalitet vode nizvodno od Bihaća Taj veliki sistem iziskuje i određene troškove i u narednom periodu cijenu usluge će biti potrebno prilagoditi tim troškovima,“ istaknuo je Sandi Zulić, direktor Una Consultinga.
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću dio je Projekta izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda podijeljenog u tri komponente i to, komponente I – koja se sastojala od izgradnje oko 53 km nove kanalizacione mreže kroz sam grad Bihać, vrijednosti oko 11,9 miliona eura, komponente II – koja se sastojala od izgradnje postrojenja u naselju Velhovo, vrijednosti oko 10,8 miliona eura čija je osnovna uloga da izvrši prečišćavanje otpadnih voda prije nego one dospiju u rijeku Unu i komponente III – pratećih mjera za kadrovsko, organizaciono i institucionalno jačanje JVP, koja je i danas u toku.
Priprema natječajne dokumentacije uključujući i izradu konceptualnog rješenja, podrška u provođenju natječaja, te n adzor nad izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Bihać povjeren je zajedničkom poduhvatu firmi „Fichtner-Una Consulting“, dok je izvođač radova nad izgradnjom postrojenja njemačko-talijanski konzorcij „Pfeiffer-Emit. Ugovor je implementiran u skladu sa uvjetima ugovaranja prema FIDIC modelu tzv. „Žuta knjiga“ prema kojoj izvođač projektuje i izvodi radove.
Pored izrade projektne i natječajne dokumentacije za izgradnju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, te nadzora nad rekonstrukcijom Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Sarajevu, ovo je još jedan uspješno završen projekat tima Una Consultinga iz Bihaća.