Aquasan Mreža BiH
Nazad na vrh stranice

"Predstavnici Aquasan mreže u BiH na konferenciji „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“"

objavljeno 05.06.2018. godine// piše: Emilija Mažar

U periodu od 30.5.2018. do 1.6.2018. godine održana je 18. Međunarodna konferencija “Vodovodni i kanalizacioni sistemi”, koja je ove godine okupila oko 150 učesnika na Jahorini. Aktivno učešće u radu konferencije su uzeli i članovi Aquasan mreže u BiH.

Naslov

Konferenciju su organizovali Udruženje “Vodovodi Republike Srpske”, Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo i Udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić otvorio je konferenciju te naglasio značaj konferencije koja se organizuje već 18 godina, povodom razmatranja pitanja vodosnabdijevanja i kanalizacionog sistema, što predstavlja žilu kucavicu za lokalne samouprave, gradove i sva naseljena mjesta. On je napomenuo da Vlada RS polaže veliku nadu u realizaciju projekata iz ove oblasti, navodeći da je u toku realizacija kredita Evropske investicione banke u vrijednosti 50 miliona KM.

“Već 39 projekata je u realizaciji, i do sada je utrošeno oko 40 miliona KM. Realizacija projekata znatno je uticala na opšti razvoj i bolji kvalitet života u svim naseljenim mjestima”, istakao je Mirjanić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vodovodi Republike Srpske” Branka Trninić navela je da se Konferencija bavi problematikom vodovodnih i kanalizacionih sistema, odnosno obazbjeđenjem kvaliteta vode za piće, održavanjem vodovodnih sistema sa posebnim akcentom na smanjenje gubitaka vode, izgradnjom i održavanjem kanalizacionih sistema i objekata za tretman otpadnih voda.

“Udruženje u saradnji sa Udruženjem za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo 18 godina organizuje Konferenciju tokom koje su postignuti veliki rezultati u okviru stručnih radova koji su predstavljeni iz ove oblasti. Posebno je bitno da su mladi stručnjaci dobili input kako raditi u ovoj važnoj oblasti”, istakla je Trninićeva.

Predrag Bogdanović iz Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo iz Srbije istakao je da, za sada, pijemo vodu dobrog kvaliteta, ali da se nažalost, često zbog nebrige, dešavaju i neki ekscesi.

“Ove godine posebna pažnja je posvećena bezbjednosti snabdijevanja vodom za piće i upoređivanju kvaliteta rada, a poboljšanja se vide, jer je ostvarena domaća i međunarodna saradnja. Prate se sve zakonske direktive, smjernice koje propisuju ozbiljne države i organizacije, prije svega u oblasti zaštite izvorišta”, navodi Bogdanović.

U okviru Konferencije otvorena je i Međunarodna tehnička izložba “Savremena tehnologija, oprema i postrojenja za vodovod i kanalizaciju”, na kojoj su domaći i strani proizvođači predstavili tehnologiju i opremu, pribor i materijal iz ove oblasti.

Članovi Aquasan mreže u BiH uzeli su aktivno učešće i promovirali programe jačanja kapaciteta „Dunavsko partnerstvo za učenje“ (D-LeaP) i „Regionalnu mrežu za jačanje kapaciteta u oblasti vodosnabdijevanja i odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Jugoistočnoj Europi“ (RCDN). Pored toga, g. Sandi Zulić je učestvovao i na panel diskusiji na temu „Razvoj benchmarkinga vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u RS“, tokom koje su razmatrana iskustva i izazovi u unapređenju poslovanja javnih vodovodnih preduzeća.

Ovaj eminentni skup tradicionalno povezuje stručnjake i podržava razmjenu iskustva i znanja, kao i uspostavljanje dijaloga o aktuelnim problemima u vodnom sektoru i donošenje održivih rješenja za bolji kvalitet vode za piće i usluga korisnicima.