„Dijalog o politikama i razvoj vještina u oblasti otpadnih voda u Republici Srpskoj" - posjeta postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Velika Obarska, Bijeljina


U sklopu projekta „Dijalog o politikama i razvoj vještina u oblasti otpadnih voda u Republici Srpskoj", predstavnici Aquasan mreže u BiH su 28. aprila 2021. godine posjetili postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Velika Obarska u Bijeljini.

U prvom dijelu posjete, predvođeni menadžerom postrojenja, predstavnici Aquasan mreže su obišli objekte za sve faze postrojenja prikupljajući sve relevantne podatke o njihovom radu, dok je u drugom dijelu posjete održan sastanak na kojem su uz predstavnike Aquasan mreže u BiH i osoblja sa postrojenja prisustvovali i stručnjaci iz Švicarske tj. predstavnici Švicarskog udruženja za vode (VSA) koje zajedno s Aquasan mrežom u BiH implementira ovaj Projekat. Cilj sastanka je bio sprovođenje upitnika i identifikacija mogućih izazova u radu i održavanju postrojenja koji bi mogli biti tema planirane razmjene iskustava. Iako je provbitno bilo planirano da i stručnjaci iz Švicarske dođu u obilazak postrojenja, zbog restriktivnih mjera uzrokovane COVID-19 pandemijom i nemogućnošću putovanja stručnjaka iz Švicarske, sastanak je održan putem MS Teams aplikacije.

Brojne mjere razvoja kapaciteta za sektor vodnih usluga osmišljene su i isporučene u BiH i regiji, ali uglavnom su usmjerene na vodosnabdijevanje, a manje na prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda te je zaključeno je da nedostaju kapaciteti kako u fazi pripreme i implementacije ovakvih infrastrukturnih projekata, tako i faze rada i održavanja ove infrastrukture.

Zaposleni u JKP i JLS koji su odgovorni za upravljanje otpadnim vodama mogli bi imati velike koristi od razmjene švicarskog iskustva i dobre prakse sa švicarskim operaterima PPOV-a. Razmjena iskustava, kao saradnička praksa učenja koja se pridružuje učesnicima koji imaju sličnu profesionalnu pozadinu i suočavaju se sa sličnim izazovima, pružit će prostor za međusobnu razmjenu znanja i iskustava.

U narednom period su planirane pripremne aktivnosti za razmjenu iskustava, a održavanje ovog događaja kad epidemiološki uslovi budu dozvoljavali. Ključni sudionici bit će predstavnici sa nekoliko postrojenja u Republici Srpskoj, zatim članovi PIT-a iz Gradiške i predstavnici 2 do 3 postrojenja iz FBiH, ovisno o odabranim temama. Događajem će moderirati predstavnici Aquasan mreže u BiH. Zaključci i akcioni planovi koji će biti rezultat razmjene koristit će se za daljnje aktivnosti, posebno za organizaciju zajedničke radionice sa svim sudionicima u podsektoru otpadnih voda u RS.


Pretraga

Izdvojeni dokumenti

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi