Koncept certifikacije za operatere u sektoru vodnih usluga u Bosni i Hercegovini


Aquasan mreža u BiH je prepoznala važnost uvođenja postupka certificiranja operatera u sektoru vodnih usluga kako bi se osigurala održivost razvoja kapaciteta i povećala kvaliteta vodnih usluga. Tako je u  sklopu projekta Regionalna mreža za jačanje kapaciteta u oblasti vodosnabdijevanja i otpadnih voda (RCDN) Aquasan mreža u BiH izradila dokument Koncept za certifikaciju operatera u sektoru vodnih usluga u Bosni i Hercegovini.

Certifikacija općenito pokazuje predanost radnika i spremnost na kontinuirano učenje. Doprinosi jačanju profesionalne vjerodostojnosti radnika, ali i prednosti u traženju novih poslovnih prilika ili natječaja za projekte. Sektor vodnih usluga u razvijenim zemljama se oslanja na kvalificirano operativno osoblje kako bi se osiguralo da su javno zdravlje i okoliš zaštićeni jer certificirani uposlenici smanjuju mogućnost rizika po javno zdravlje, maksimiziraju rad postrojenja i sistema, osiguravaju sigurnost operatera, optimiziraju operativne troškove i štite infrastrukturu za pružanje vodnih usluga.

U BiH se sektor vodnih usluga općenito suočava s operativnim, finansijskim, pravnim i institucionalnim izazovima, a da bi se prevladala takva situacija potrebna je sveobuhvatna reforma sektora. Jedan od ključnih elemenata reforme je certificiranje i osposobljavanje sektorskih operatera jer bez iskusne, vješte i dobro obučene radne snage nijedna reforma ne može zaživjeti.

Naredni koraci koje će Aquasan mreže u BiH poduzeti vezani za Koncept certifikacije za operatere u sektoru vodnih usluga u Bosni i Hercegovini je prezentiranje dokumenta i prikupljanje povratnih informacija od interesnih strana.


Pretraga

Izdvojeni dokumenti

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi