Nastavak jačanja kapaciteta udruženja kroz Projekat RCDN


18. i 19. septembra 2018. godine u Skopju je održana obuka za zagovaranje i lobiranje i pripremu pozicionih dokumenata (policy papers) u okviru projekta „Regionalna mreža za jačanje kapaciteta u oblasti vodosnbdijevanja i odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda“ (RCDN).

Predstavnice Aquasan mreže u BiH, Vesna Muslić, Aida Moranjkić i Emilija Mažar uzele su aktivno učešće u obuci zajedno sa predstavnicima udruženja jedinica lokalne samouprave i udruženja vodovodnih preduzeća iz Albanije, Bosne i Herecegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Obuka je realizovana uz podršku konsultantske firme  Trajkovski &Partners iz Makedonije.

Tokom dvodnevne obuke, kroz teoretske inpute i praktične vježbe učesnici su upoznati sa osnovnim principima za zagovaranje i lobiranje, uključujući pripremu pozicionih dokumenata, diskutirali zagovaranje jačanje kapaciteta u kontekstu RCDN-a, te definirali potrebe u oblasti jačanja kapaciteta partnerskih udruženja.

Nakon realizovane radionice, predstavnicima udruženja biće omogućena podrška RCDN-a u izradi zajedničke strategije za zagovaranja i lobiranje, te izradi pozicionih dokumenata prema donatorima i nacionalnim institucijama u 2 pilot države tokom 2018. godine.

Nakon pomenute obuke, 20. septembra 2018. godine, održana je i jednodnevna radionica za branding. Svrha ove radionice bila je usmjerena na postizanje boljeg razumijevanja klijenata i ključnih aktera u okviru RCDN projekta, definiranje tržišnih parametara i karakteristika RCDN-a, pozicioniranje branda i slično.

Kroz interaktivnu diskusiju, rad u grupama i praktične vježbe učesnici su stekli bolji uvid, vještine i znanja u oblasti brandiranja, ali i doprinijeli kvalitetnijoj pripremi brand strategije svojim iskustvom i praksom.

U narednom periodu, konsultanti firme Executive Group iz Beograda će na osnovu prikupljenih inputa razviti nacrt brand strategije RCDN-a koja će omogućiti daljnju pripremu neophodnih promotivnih materijala, ključnih poruka, slogana i drugih alata komunikacije.

 

Pretraga

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi