Nominacija i odabir trenera i moderatora za RCDN program jačanja kapaciteta s posebnim naglaskom na području odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda


Projekt „Regionalna mreža za izgradnju kapaciteta za usluge vodosnabdijevanja i odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda (RCDN)” koji ima za cilj povećanje učinkovitosti i efikasnosti vodnih usluga na Zapadnom Balkanu je uspostavio  RCDN bazu trenera, moderatora i savjetnika (PTMA). U bazi je registrovano 103 iskusna trenera i moderatora iz sektora vodosnabdijevanja i odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda iz zemalja Zapadnog Balkana koji su dostupni za pružanje podrške partnerskim asocijacijama RCDN, udruženjima jedinica lokalne samouprave i udruženjima javnih komunalnih preduzeća u izradi i isporuci RCDN proizvoda za jačanje kapaciteta.

Trenutno je u toku razvoj tri sveobuhvatna programa za jačanje kapaciteta u oblasti odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda čija će testna faza implementacije započeti 2021. Obuke će se, u skladu s RCDN standardima kvalitete, provodit u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji, a odabrani treneri i moderatori sudjelovat će u kontekstualizaciji i provedbi ovog RCDN programa.

Da bi to bilo moguće, pokrent je proces nominacije i odabira trenera i moderatora za jačanje kapaciteta s posebnim fokusom na odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda tj. na planiranje, razvoj i implemetaciju projekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, infrastrukturne projekte i upravljanje i održavanje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. RCDN baza bit će dodatno proširena sa stručnjacima za otpadne vode, a jedna od glavnih karakteristika bit će poboljšanje upravljačke i voditeljske vještine JKP i JLS za povećanje učinkovitosti i efikasnosti javnih komunalnih poduzeća i poboljšanje pružanja usluga odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na Zapadnom Balkanu. Pored navedenog, fokus će biti i na trenerima i moderatorima koji imaju različitu stručnost i radno iskustvo te na metodologiji koja kombinira teorijska i praktična iskustva prilikom provedbe obuka za jačanje kapaciteta za odrasle polaznike, lokalnu upravu i sektor vodnih usluga. U okviru ovog procesa, Aquasan je nominirao 9 trenera različitih struka i profesionalnog iskustva.

Očekuje se da će proces odabira biti završen do kraja septembra kada će započeti prvo generičke obuke, a zatim i specifične/stručne obuke trenera.

.

Pretraga

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi