Pokrenut drugi ciklus obuka za upravljanje neprihodovanom vodom

Aquasan mreža u BiH pokrenula drugi ciklus obuka u okviru D-LeaP programa jačanja kapaciteta javnih vodovodnih/komunalnih preduzeća (JVP/JKP) u BiH za upravljanje neprihodovanom vodom


Dana 04. i 05. 07. 2018. godine, Aquasan mreža u BiH je organizirala prvu dvodnevnu radionicu u okviru D-LeaP Programa jačanja kapaciteta javnih vodovodnih/komunalnih preduzeća (JVP/JKP) za upravljanje neprihodovanom vodom. Radionica je održana u Doboju uz učešće 15 predstavnika iz 7 JVP/JKP iz Bosne i Hercegovine (BiH).
 
U svom uvodnom obraćanju, gđa. Vesna Muslić, predsjednica Aquasan mreže u BiH, je naglasila da je ovo drugi ciklus obuka u okviru ovog D-LeaP Programa koji Aquasan mreža u BiH implementira za JVP/JKP iz BiH s obzirom da je prvi ciklus ovog programa obuka uspješno okončan uz učešće 11 JVP/JKP. Na ovaj način Aquasan mreža u BiH nastavlja s procesom uspostavljanja prakse sistematskog i neprekidnog jačanja kapaciteta JVP/JKP iz BiH.
 
U skladu sa sveukupnim ciljem ovog Programa, prva radionica je bila usmjerena na sticanje osnovnog znanja o samom konceptu neprihodovane vode i upravljanja neprihodovanom vodom kao i metodama i alatima za njeno smanjenje. Učesnici su se također upoznali s vrstom i izvorom podataka i procedurama koje je potrebno provesti u cilju izrade akcionog plana za upravljanje neprihodovanom vodom u svom JVP/JKP.
 
Prema izjavama učesnika, ova nova znanja i vještine će im pomoći u izradi preliminarne procjene stanja u pogledu neprihodovane vode u njihovima JVP/JKP i definisanju i realizaciji prvih mjera za smanjenje neprihodovane vode. U tom smislu su im dati zadaci za samostalni rad koje trebaju obaviti u svom JVP/JKP: (1) izrada vodnog bilansa za cijelu vodovodnu mrežu kojim upravlja njihovo JVP/JKP, (2) kartiranje mreže, i (3) nacrt mjernih zona (DMA zona). Za uspješnu realizaciju ovih zadataka će imati blisku podršku trenera Aquasan mreže kojima u toku narednih mjesec dana trebaju dostaviti rezultate svoga rada na pregled i komentare i sugestije za unaprjeđenje.
 
Rezultati samostalnog rada će biti prezentirani tokom naredne dvodnevne radionice koja je zakazana za 05. i 06. 09. 2018. godine. Ova radionica će pored toga obuhvatiti i teoretski uvod, ali i terenski rad s opremom za mjerenje protoka i pritiska i opremom za detekciju kvarova.
 
Interaktivna obuka i diskusija kao i povratne informacije učesnika potvrđuju da je radionica bila svrsishodna, dobro organizirana i uspješna.
 

Pretraga

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi