Pripremni sastanak Projekta "Dijalog o politikama i razvoj vještina u oblasti otpadnih voda u Republici Srpskoj"


Bijeljina, 6.7.2020. godine: predstavnici Aquasan mreže u BiH su održali sastanak sa predstavnicima javnih vodovodnih/komunalnih preduzeća (JVP/JKP) iz Bijeljine, Trebinja i Gradiške s ciljem upoznavanja s Projektom "Dijalog o politikama i razvoj vještina u oblasti otpadnih voda u Republici Srpskoj" i dogovorom o narednim aktivnostima za implementaciju komponente projekta pod nazivom “Razvijanje vještina i sposobnosti”. Ova komponenta projekta je usmjerena na razvoj sposobnosti relevantnih interesnih strana u sektoru otpadnih voda u BiH kroz transfer znanja iz Švicarske.

Predstavnici Aquasan mreže u BiH su predstavili osnovne informacije o Projektu te poveznicu ranijih aktivnosti Platforme za dijalog i reformi koje se zagovaraju kroz diskusiju u okviru ove Platforme te „sužavanje“ fokusa kroz ovaj Projekat na pod-sektor otpadnih voda u Republici Srpskoj. Učesnici su potvrdili izazove u provođenju reformi u sektoru vodnih usluga generalno, a time i onih vezano za otpadne vode zbog podijeljenosti nadležnosti između četiri resursna ministarstva u Republici Srpskoj. Učesnici sastanka su upoznati da će se komponenta „Razvoj vještina i sposobnosti“ implementirati kroz organizaciju tri događaja za razmjenu znanja i iskustava između švicarskih i BiH operatera postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV). Pojašnjeno je da će iskustva iz PPOV-a u Bijeljini i Trebinju poslužiti da se identificiraju izazovi u radu i održavanju PPOV s ciljem da se na njih da odgovor kako bi se pomoglo onima koji se trenutno nalaze u pripremi ili implementaciji projekata odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda kao što je to Gradiška. U svrhu implementacije Projekta je dogovoreno da ključni sudionici imenovati svoje osobe za komunikaciju te je dogovoreno je da će sva tri JVP imenovati iste.

Projekat "Dijalog o politikama i razvoj vještina u oblasti otpadnih voda u Republici Srpskoj" doprinosi dijalogu o politikama na državnom, entitetskom i lokalnom nivou podržavajući i jačajući Udruženje za oblasti voda i zaštite okoliša „Aquasan mreža u BiH“. Projekat financira Švicarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), a realizira se u saradnji s Švicarskim udruženjem za vode (VSA).

Pretraga

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi