Prva regionalna razmjena iskustava o radu i održavanju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bijeljini


Prva regionalna razmjena iskustava na temu rada i održavanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kroz projekat „Regionalna mreža za razvoj kapaciteta (RCDN) za vodosnabdijevanje i odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda“ održana je 15. i 16. maja bijeljinskom hotelu Drina. Organizator pomenutog događaja je Udruženje „Aquasan mreža u BiH“, u saradnji sa Savezom opština i gradova Republike Srpske i Udruženjem „Vodovodi RS“.

Razmjena je bila prvenstveno usmjerena na donosioce odluka u lokalnim upravama koje imaju izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), direktore i tehničke direktore komunalnih preduzeća, šefove odjela komunalnih poslova, voditelje postrojenja, inženjere zaposlene na PPOV.

Regionalna razmjena iskustava okupila je 40 sudionika iz BiH, Sjeverne Makedonije i Srbije kako bi razgovarali i razmijenili informacije o radu i održavanju PPOV, projektima i studijama slučaja u području prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda, te provjerili rezultate procjene potreba za obukom na teme rada i održavanja postrojenja. Predstavljene su studije slučaja PPOV-a iz Bijeljine i Gevgelije s naglaskom na izazove i rješenja u radu i održavanju. Još 6 PPOV-a iz Trebinja, Gradačca, Berova, Gevgelije, Strumice, Šapca i Kragujevca je aktivno sudjelovalo u razmjeni, zajedno sa predstavnicima komunalnog preduzeća iz Gradiške.

Nakon prvih inputa, svi su sudionici posjetili PPOV Bijeljina i direktno sa uposlenicima razgovarali o iskustvima, izazovima i naučenim lekcijama.

Drugoga dana razmjene sesija fokus je bio na ključnim faktorima za učinkovit rad i održavanje PPOV-a i utvrđivanje mjera za razvoj kapaciteta za rad i održavanje PPOV-a.

Reto Bühler, švicarski stručnjak predstavio je izvještaje misije provedene u Sjevernoj Makedoniji (ključni faktori koji sprječavaju efikasan rad PPOV-a, uočene nedostatke u radu i održavanju PPOV-a, identifikaciju ključnih uzroka neučinkovitog rada i održavanja PPOV-a, preferirane nastave metode i oblici obrazovanja, potencijalne teme). Inputi koji su prezentirani su bili osnova za zajednički rad u grupama.

 

Pretraga

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi