Razmjena iskustava među jednakima (Peer exchange) na temu "Pripreme i implementacije uspješnih infrastrukturnih projekata odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda"


Dana 7.7.2020. godine uspješno je realizovana  peta po redu “Razmjena iskustava među jednakima (Peer Exchange)“, ovaj puta na temu pripreme i implementacije uspješnih infrastrukturnih projekata odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda  u Bijeljini, u organizaciji Udruženja „Vodovodi Republike Srpske“, a uz podršku  Udruženja „Aquasan mreža iz BiH“.

Razmjena je provedena u okviru Projekta “Regionalna mreža za izgradnju kapaciteta za usluge vodosnabdjevanja i odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda (RCDN)".

Razmjena iskustava među jednakima je za cilj imala da omogući javnim vodovodnim / komunalnim preduzećima (JVP/JKP) i jedinicama lokalne samouprave (JLS) u Republici Srpskoj (RS) da podijele iskustva, unaprijede rad i povećaju kapacitete na temu pripreme i implementacije uspješnih infrastrukturnih projekata odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda kroz formalnu razmjenu znanja i iskustava, modelu jačanja kapaciteta razvijenom kroz RCDN projekat od strane Aquasan mreže u BiH.

Sudionici događaja bili su većinom direktori i njihovi saradnici iz JVP/JKP iz Banja Luke, Gradiške, Trebinja, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Zvornika, Bratunca, Laktaša i domaćina, JVP Bijeljina i Udruženje Vodovoda RS kao i predstavnici Saveza opština i gradova RS.

Moderatori događaja bili su predstavnici Aquasan mreže u BiH, a u ime domaćina učesnicima su se na početku obratili predsjednik Udruženja „Vodovodi RS“, g. Zoran Popović i direktor „Vodovoda i kanalizacije“, g. Predrag Perković i naglasili važnost ove teme sa aspekta status odvodnje pričišćavanja otpadnih voda u RSu i investicija koje su u pripremi ili u toku, te sa aspekta održivosti ovih investicija u budućnosti o čemu Bijeljina već ima značajno iskustvo.

U uvodnoj sesija gđa. Ivana Stanišić, izvršna direktorica tehničkog sektora „Vodovoda i kanalizacije“ Bijeljina prezentirala je vrlo značajno istraživanja provedeno u okviru aktivnosti Udruženja „Vodovodi RS“ u RCDN projektu o statusu odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, ali i potreba za obukama u ovom sektoru. Ključni dio razmjene bila je prezentacija dobre prakse na osnovu slučaja projekata odvodnje i prečišćavanja Grada Bijeljine u kojoj su korišteni i video materijali. Kroz diskusiju sudionika identificirani su ključni aspekti i preporuke za fazu pripreme i implementacije, a koji kasnije značajno mogu utjecati na rad i održavanje, ali i na održivosti investicije u cjelini. Pored Bijeljine, svoja iskustva u pripremi i implementaciji rekonstrukcije PPOV podijelio je direktor „Vodovoda“ Trebinje, g. Spasoje Radović. Najznačajniji aspekti koji su diskutirani bili su: procjena porasta cijene usluge nakon izgradnje za potrebe projekcija povrata kredita, broj priključaka i dinamika priključenja sa aspekta projekcije povrata sredstava, kvalitete projektne i tenderske dokumentacije, česte pogreške kor predimenzioniranje sistema, zanemarivanje ili minimizacija troškova rekonstrukcije ulica i zamjene vodovodnih cijevi u toku izvođenja, preporuke oko dužine probnog rada PPOV, izbor kvalitetnog nadzora i FIDIC inženjera i izvođača, te adekvatno provođenje nadzora nad njihovim radom u smislu definiranja i provođenja ugovora, pitanje mulja, uloga i sastav tima za implementaciju projekta itd. 

U okviru razmjene iskustava sudionici su posjetili i postrojenje za prečišćavanja otpadnih voda u Bijeljini, te identificirali teme za buduće događaje.

 

Pretraga

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi