Regionalna radionice švicarskih projekata u Bihaću


U periodu od 11. do 13. juna 2019. oko 40 predstavnika SDC-a i SECO ureda iz Švicarske, te predstavnika partnerskih organizacija uključenih u provođenje švicarskih projekata u središnjoj Aziji (Tadžikistan, Kirgistan, Pakistan, Kazahstan) i jugoistočnoj Europi (Albanija, Moldavija, Ukrajina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina) su razmijenili iskustva i učili jedni od drugih, kao i od svojih domaćina o ključnim izazovima i najboljim praksama po pitanju voda, otpadnih voda i uprave.
Prvi dan regionalne radionice bio je usmjeren na razumijevanje tematskih fokusa: prečišćavanje otpadnih voda i voda kao ulazne točka za poboljšano upravljanje.
Dati su uvodni inputi o pregledu švicarske saradnje u regiji - zašto voda i otpadne vode kao ulazne tačke za dobru upravu, istraživanje uzajamnog jačanja veze između vode i uprave te mapiranje ključnih izazova za rad održivog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Nakon toga, prezentirano je sedam studija slučaja kroz poster prezentacije.
Drugi dan radionice bio je usmjeren na terenske posjete i validaciju.
Učesnici su upoznati s kontekstom kroz uvodne prezentacije o pripremi i provođenju infrastrukturnih projekata, dijalogu o politici i pratećim mjerama, nakon čega je uslijedio obilazak bihaćkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (PPOV).
Kroz strukturirani dijalog s gradonačelnikom Bihaća i službenicima lokalne uprave razgovaralo se o ključnim izazovima i rješenjima vezanim za održivost infrastrukture otpadnih voda.
Popodnevne sesije nastavljene su terenskom posjetu decentraliziranom sistemu otpadnih voda u Cazinu, razgovorom s gradonačelnikom Cazina, direktorom JKP-a i njihovim saradnicima.
Treći dan je bio fokusiran na potencijalna rješenja. Regionalna mreža za razvoj kapaciteta (RCDN) za usluge vodosnabdijevanja i odvodnju i prečišćavanja otpadnih voda predstavljena je u okviru sesije Najbolje prakse za rješavanje pitanja održivosti, zajedno s MEG projektom i projektom iz Albanije koji je usmjeren na vodovodna preduzeća, nakon čega je uslijedio grupni rad i diskusija.
Učesnici su također imali priliku posjetiti Stari grad Ostrožac, te saznati više o kulturi i historiji Unsko - sanskog kantona i BiH.

 

Pretraga

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi