Saradnja Aquasan mreže u BiH i DWA, Njemačke asocijacija za otpadne vode, vode i otpad


U ponedjeljak, 1.jula 2019 u sjedištu DWA u Hennefu, Njemačka, održan je sastanak predstavnika Aquasan mreže u BiH, predstavnika GIZ sa predstavnikom Njemačke asocijacije za otpadne vode, vode i otpad DWA. 

DWA je vodeća asocijacija u Njemačkoj koja postoji još od 1948. godine. Ključne aktivnosti ove asocijacije su vezane za standarde i pravila u planiranje, izgradnji i radu i održavanju objekata infrastrukture namijenjene za vodosnabdijevanje i upravljanje otpadnim vodama, zatim za obučavanje stručnjaka i radnika u vodnom sektoru, istraživanja, rad sa članovima mreže, umežavanje, informiranje te međunarodnu saradnju. DWA u Njemačkoj, a i šire, predstavlja simbol za kvalitetu, sistematičan i profesionalan pristup i sigurnost u svim aspektima vodne infrastrukture. 

Na sastanku su pored predstavnika Aquasan mreže g. Sandija Zulića i gđe. Aida Jusufhodžić prisutvovali i predstavnici GIZa g. Peter Wolf  i g. Pavle Donev, a ispred domaćina, DWA g. Roland Knitschky i gđa. Mona Lorvik predstavnica Europske asocijacije voda. Dogovoreni su pravci buduće saradnje u okviru Projekta Regionalna mreže za izgradnju kapaciteta (RCDN), prije svega podrška DWA u razvoju programa obuke iz oblasti odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda i prenošenje njihove najbolje prakse vezane za obučavanje kako uposlenika vodovodnih preduzeća tako i uposlenika općina, ministarstava, donosioca odluka i ostalih zainteresiranih strana vezanih uz sektor odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda.  

Pretraga

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi