Svjetski dan voda


Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta, a ovogodišnja tema je "Vrednovanje vode". Ideja za ovaj međunarodni dan seže do 1992. godine kad se održala Konferencija Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru. Iste je godine Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila rezoluciju kojom je 22. marta svake godine proglašen Svjetskim danom vode. Ovaj dan se počeo obilježavati od 1993.godine, a iz godine u godinu poruke i publikacije o Svjetskom danu vode dosežu milijune ljudi putem društvenih mreža, web stranica i drugih kanala.

Jačanjem kapaciteta i zagovaranjem za unapređenje sektora vodnih usluga odnosno usluga vodosnabdijevanja i prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Bosni i Hercegovini, ali i u Jugoistočnoj Europi, Aquasan mreža u BiH daje svoj doprinos ovoj važnoj temi. Aquasan mreža u BiH ima svoje obučene i certificirane trenere i moderatore, koji kroz različite i interaktivne formate poput obuka, razmjene znanja među jednakima, savjetodavnih usluga i sl., primjenjuju najbolje standarde za edukaciju odraslih na teme koje su od strane JLS i JVP/JKP prepoznate kao ključne u sektoru voda i zaštite okoliša. Na ovaj način, Aquasan mreža u BiH se nastavlja graditi kao centar znanja koji svoje iskustvo i znanje prenosi drugima te na taj način doprinosi sveukupnom unapređenju sektora vodnih usluga.

Vrijednost vode je veća od njene cijene - voda ima ogromnu i složenu vrijednost za naša kućanstva, hranu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i okoliš. Ako previdimo bilo koju od ovih vrijednosti, riskiramo loše upravljanje ovim nezamjenjivim resursom. Bez sveobuhvatnog razumijevanja prave vrijednosti vode, nećemo moći zaštititi ovaj kritični resurs.

Pretraga

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi