Uspješno realizovana 3. razmjena iskustava na temu rada i održavanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV)


Dana 5.11.2019. godine uspješno je realizovana treća po redu “Razmjena iskustava među jednakima (Peer Exchange) na temu rada i održavanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV)“ u Sarajevu, u organizaciji Udruženja „Aquasan mreža iz BiH“.

Razmjena je provedena uz podršku Projekta “Regionalna mreža za izgradnju kapaciteta za usluge vodosnabdjevanja i odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda (RCDN)".

Razmjena iskustava među jednakima je za cilj imala da omogući jedinicama lokalne samouprave (JLS) i javnim vodovodnim / komunalnim preduzećima (JVP/JKP) u Bosni i Hercegovini da podijele iskustva i unaprijede rad i održavanju PPOV kroz razmjenu  naučenih lekcija baziranu na proizvodu za izgradnju kapaciteta razvijenom kroz RCDN projekat od strane Aquasan mreže u Bosni i Hercegovini (BiH).

Pored predstavnika JVP/JKP iz Bihaća, Bijeljine, Gradiške, Ljubuškog, Mostara, Sarajeva i Tešnja, razmjeni iskustava su prisustvovali i predstavnici Udruženja poslodavaca komunalne vodoprivrede u FBiH te predstavnici Saveza opština i gradova Republike Srpske, NALAS mreže, te GIZ-a. Moderatori događaja bili su predstavnici Aquasan mreže u BiH, a u ime domaćina, JP „Vodovod i kanalizacija“ Sarajevo, direktor ovog preduzeća, g. Enver Hadžiahmetović na početku je pozdravio prisutne te u kratkom obraćanju naglasio važnost izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Sarajevu na zaštitu rijeke Bosne i Crnomorskog sliva ali je isto tako upozorio na važnost sistemskog rješavanja održivosti ovih investicija.

U uvodnim sesijama eksperti iz ove oblasti, gđa. Sanja Horvat voditeljica postrojenja u Koprivnici, Hrvatska, i g. Kemal Hadžić inženjer firme Una Consulting iz Bihaća, BiH govorili su o povezanosti „Zahtjeva investitora“ i utjecaju na kasniji rad i održavanje PPOV-a, te o ključnim aspekti rada i održavanja PPOV-a, odnosno upravljanju muljem i energijskoj efikasnosti na ovim postrojenjima. Domaćini g. Ahmed Busuladžić i g. Aljoša Dizdarević su prezentirali studiju slučaja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama, u Sarajevu. Tokom prezentacije studije slučaja zaposlenici PPOV-a u Butilama su sa učesnicima podijelili svoje dobre prakse i iskustva po pitanju rada i održavanja postrojenja, naročito ušteda koje se postižu kroz kogeneraciju energije, iz plina u električnu energiju.

Popodnevne sesije nastavljene su terenskom posjetom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Butile gdje se održala i završna sesija na kojoj su doneseni zaključci, izrađeni akcioni planovi za svaki tim te poslane snažne poruke donosiocima odluka po pitanju donošenja nacionalne strategije za upravljanje muljem te tarifnog modela za financiranje rada i održavanja  postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u cilju njihove dugoročen održivosti i zaštite pitke vode i okoliša u cjelini.

Pretraga

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi