„Uspješno realizovana prva razmjena iskustava na temu uspješnih infrastrukturnih projekata odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda“


Dana 19.2.2019. godine uspješno je realizovana prva “Razmjena iskustava među jednakima (Peer Exchange) na temu uspješnih infrastrukturnih projekata odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda“ u Bihaću, u organizaciji Udruženja „Aquasan mreža iz BiH“.
Razmjena je dio Projekta “Regionalna mreža za izgradnju kapaciteta za usluge vodosnabdjevanja i odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda (RCDN)".
Razmjena iskustava među jednakima fokusirala se na  razvoj kapaciteta jedinica lokalne samouprave (JLS) i javnih vodovodnih/komunalnih preduzeća (JVP/JKP) na osnovu formalizirane razmjene iskustava korištenjem postojećeg proizvoda predloženog od strane „Aquasan mreže u Bosni i Hercegovini (BiH)“. Također, razmjena je bila usmjerena na poboljšanje znanja o pripremi, projektovanju, i implementaciji projekata odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda od interesa za JLS i JVP/JKP i mogućnosti za povećanje portfolia projekata i studija slučaja na polju odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda.
Najviše interesa među učesnicima izazvala su iskustva u pripremi i implementaciji infrastrukturnih projekata: zahtjevi međunarodnih financijskih institucija, ključna projektna dokumentacija, zahtjevi domaćeg zakonodavstva, izazovi u toku izgradnje, važnost tima za implementaciju projekta i uključivanja javnosti.
 „Zadovoljstvo nam je da danas u punom sastavu zajedno sa kolegama iz vodovodnog preduzeća možemo prisustvovati ovom skupu jer naša opština je na početku implementacije rekonstrukcije i proširenja nove kanalizacione mreže i izgradnje postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda. Danas smo u prilici da steknemo nova znanja, koja još uvijek ne posjedujemo, da vidimo koja iskustva ali i greške su imali kolege iz drugih lokalnih uprava, što je neprocjenjivo za nas“, istaknuo je gospodin Zoran Adžić, načelnik Opštine Gradiška.
Tokom današnjeg događaja upriličen je stručni obilazak Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) u Bihaću, uz pratnju uposlenika JP „Vodovod“ Bihać, uključujući uposlenike angažirane na PPOV.
Gospodin Damir Felić, direktor JP „Vodovod“ Bihać je pojasnio ulogu Grada Bihaća i vodovodnog preduzeća u današnjem događaju: „Zajedno sa RCDN projektom, Grad Bihać je izabran kao pozitivan primjer iz prakse, jer smo naučili jako puno i želimo podijeliti naša iskustva, uključujući i neka loša koja se mogu izbjeći. Projekat je trajao dosta dugo, jer se radi o generacijskom projektu koji je iznimno kompleksan, značajan ali zahtijeva i provođenje niza procedura, prema domaćem zakonodavstvu i zahtjevima međunarodnih financijskih institucija. Pred kolegama koji su danas ovdje je dug put, ali na njemu moraju istrajati za dobrobit svojih građana i korisnika usluga“.
„Uz podršku RCDN-a provedeno je sveobuhvatno ispitivanje i utvrđeno je da je najveći nedostatak mjera za izgradnju kapaciteta u oblasti odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, a pri tome imamo ogromne investicije koje su upravo usmjerene u sisteme odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda. Ovo je prva u nizu razmjene iskustava jer kroz RCDN planiramo ponuditi cijeli program za oblast upravljanja otpadnim vodama,“ pojasnila je gospođa Aida Jusufhodžić, menadžer za razvoj kapaciteta RCDN-a.
Projekt RCDN podržavaju: Njemačka agencija za međunarodnu suradnju (GIZ) kroz Otvoreni regionalni fond za modernizaciju općinskih usluga (ORF MMS), u ime Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) i Njemačkog federalnog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ).

 

Pretraga

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi