Upravljanje neprihodovanom vodom

Upravljanje neprihodovanom vodom u javnim komunalnim / vodovodnim preduzećima u Bosni i Hercegovini


 

Nivo neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi iznosi u prosjeku 55%. To znači da se više od polovine vode koja uđe u sisteme vodosnabdijevanja gubi uslijed curenja, neispravnih mjerača i vodomjera, zbog grešaka prilikom obrade podataka, nelegalne i/ili nefakturisane potrošnje.

Visok nivo neprihodovane vode ozbiljno utiče na financijsku održivost JVP/JKP zbog izgubljenih prihoda i povećanih operativnih troškova.

Prepoznajući značaj i ozbiljnost ovog problema, Aquasan mreža u BiH svojim kontinuiranim radom na jačanju kapaciteta i povećanju nivoa znanja iz oblasti neprihodovane vode daje doprinos njegovom rješavanju u Bosni i Hercegovini, ali i na regionalnom nivou.

Aquasan mreža u BiH implementira, kroz Dunavsko partnerstvo za učenje (Danube Learning Partnership, D-LeaP) i Regionalnu mrežu za jačanje kapaciteta (Regional Capacity Development Network (RCDN) programe jačanja kapaciteta za upravljanje neprihodovanom vodom i, na taj način, omogućava unaprjeđenje poslovanja javnih komunalnih / vodovodnih preduzeća  (JVP/JKP) i održivost vodnih usluga.

 

Katalog Upravljanje neprihodovanom vodom možete preuzeti ovdje.

Pretraga

Izdvojeni dokumenti

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi