4. decembar - Svjetski dan gubitaka vode


Grupa stručnjaka za gubitke vode Međunarodne agencije za vode (IWA) od 2019. godine je uspostavila 4. decembar kao Svjetski dan gubitaka vode – World Water Loss Day – kako bi podigla svijest o problemu gubitaka vode iz distribucijskih sistema pitke vode.

Gubici vode iz vodovodnih sistema za opskrbu pitkom vodom na globalnom nivou iznose 346 milijuna m3/dan ili 126 milijardi m3/god!

Procent neprihodovane vode u Bosni i Hercegovini iznosi oko 58%. Radi usporedbe, ovaj procenat je 5% Singaporu, 7% u Njemačkoj, ali i 96% u Nigeriji. Međunardono prihvatljivim procentom se smatra 20%.

Aquasan mreža BiH je prepoznao značaj i ozbiljnost ovog problema te svojim radom kroz dugi niz godina i projekata daje svoj doprinos njegovom smanjenju u BiH, ali i na regionalnom nivou. Realizirali smo niz aktivnosti i konkretnih mjera kroz projekte Smanjenje neprihodovane vode u Jugoistočnoj Europi i Marketinška studija i poslovni plan za produkt „Unaprijeđeno upravljanje neprihodovanom vodom“ i dalje nastavljamo kroz D-LeaP program jačanja kapaciteta za upravljanje neprihodovanom vodom i druge programe.

Za razliku od uobičajenog pristupa gdje vanjski pružatelj usluga provodi detekciju gubitaka, naš pristup je usmjeren na jačanje individualnih, organizacionih i institucionalnih kapaciteta osoblja javnih vodovodnih preduzeća, ali i predstavnika jedinica lokalne samouprave. Na ovaj način se osigurava samostalno i održivo upravljanje neprihodovanom vodom.

Naš pristup se zasniva na IWA-inoj metodologiji, zajedničkoj razmjeni znanja i iskustva i stvaranju baze stručnjaka (trenera) koji će nastaviti širenje dobrih praksi u smanjenju neprihodovane vode kako u BiH, tako i u regionu Jugoistočne Evrope.


Pretraga

Izdvojeni dokumenti

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi