„Dijalog o politikama i razvoj vještina u oblasti otpadnih voda u Republici Srpskoj" – druga radionica


Druga radionica u sklopu projekta „Dijalog o politikama i razvoj vještina u oblasti otpadnih voda u Republici Srpskoj" je održana 10. juna 2021. godine putem Zoom platforme s ciljem podizanje nivoa razumijevanja učesnika o značaju primjene metodologije utvrđivanja najniže cijene vodnih usluga u RS, izračun cijene prema ovoj metodologiji, njeno uporište u postojećim propisima (zakonima), institucionalni okvir, kao i način izračuna cijena vodnih usluga.

Radionica je okupila relevantne aktere iz sektora vodnih usluga u Republici Srpskoj tj. predstavnike resornih ministarstava, Udruženja „Vodovodi Republike Srpske“, Švicarske ambasade u BiH, JU „Vode Srpske“ i predstavnike  Aquasan mreže u BiH. Ciljevi radionice su bili podići nivo razumijevanja učesnika o značaju primjene metodologije za utvrđivanje cijena vodnih usluga, te predstaviti glavne principe i postulate metodologije za utvrđivanje najniže cijene vodnih usluga u RS. Pored navedenog predstavljene su i studije slučaja, odnosno primjere izračune cijena vodnih usluga prema metodologiji utvrđivanja najniže cijene vodnih usluga u RS i učinaka primjene tarifne metodologije na cijene vodnih usluga.

Nakon uvodne riječi moderatorice događaja, gđe Vesne Muslić i detaljnih izlaganja i prezentacija predstavnika Aquasan mreže u BiH, uslijedila je zanimljiva i aktivna diskusija između učesnika. Posebno se istaknulo da je potrebno je razmišljati o kompletnom procesu reforme, ne samo dijelovima, a kompletan proces se mora rješavati kroz zakonsku regulativu i da je neophodno stvaranje tehničkih preduslova koji će osigurati provedbu Uredbe o tarifnoj metodologiji.

Organizator druge radionice je Udruženje za oblasti voda i zaštite okoliša „Aquasan mreža u BiH“ u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Švicarskom agencijom za vode (VSA).


Pretraga

Izdvojeni dokumenti

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi