Jačanje kapaciteta u oblasti upravljanja oborinskim vodama


U okviru Projekta "Dijalog o politikama i razvoj vještina u oblasti otpadnih voda u Republici Srpskoj", u Bihaću je 25. i 26.05.2022. godine održana obuka na temu „Upravljanje oborinskim vodama“.

Cilj obuke je bio unaprijediti znanje učesnika o učinkovitom upravljanju oborinskim vodama, a posebno u odnosu na sveukupno prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda kako bi bili u mogućnosti preuzeti aktivnu ulogu u planiranju i implementaciji infrastrukturnih ulaganja u oborinske vode i njihovog daljnjeg rada i održavanja.

 Na obuci su učestvovali predstavnici javnih vodovodnih/komunalnih preduzeća iz Mostara, Bihaća, Gradiške i Cazina. Tokom dvodnevne obuke, učesnici su se bolje upoznali sa stanjem u oblasti odvođenja otpadnih voda u BiH i planiranjem urbane odvodnje, elementima i važnosti održavanja kako konvencionalnog tako i održivog sistema za prikupljanje oborinskih voda te su poboljšali razumijevanje uzroka pojave tuđih voda i njihovom uticaju na optimalan rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV). Cijela obuka je koncipirana kao interaktivni trening u kombinaciji sa teoretskim inputima i praktičnim vježbama uz aktivno učešće svih učesnika.

Po završetku same obuke, učesnici su naveli kako su njihova očekivanja ispunjena, te su izrazili zadovoljstvo sa stečenim znanjima koja će moći primjenjivati u svom svakodnevnom radu.

Projekat „Dijalog o politikama i razvoj vještina u oblasti otpadnih voda u Republici Srpskoj“ financira Švicarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), a zajednički implementiraju Udruženje za oblasti voda i zaštite okoliša „Aquasan mreža u BiH“ i Švicarsko udruženje za vode (VSA).


Pretraga

Izdvojeni dokumenti

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi