Nastavak dijaloga o politikama u oblasti otpadnih voda u Republici Srpskoj


Predstavnici resornih ministarstava, udruženja i agencije za vode Republike Srpske su se okupili 15. decembra 2021. godine u Banjoj Luci na radionici koju je organizirala Aquasan mreža u BiH u sklopu projekta "Dijalog o politikama i razvoj vještina u oblasti otpadnih voda u Republici Srpskoj".

Fokus četvrte u nizu radionice je bio upravljanje komunalnom vodnom infrastrukturom s ciljem postizanja zajedničkog razumijevanje učesnika o zakonskim obavezama, međusobnim ulogama i odgovornostima, te potrebama i koristima koje proizlaze iz integrisanog upravljanja komunalnom infrastrukturom i efikasnog provođenja ključnih aktivnosti planiranja, upravljanja i financiranja upravljanja imovinom. Kroz radionicu su učesnici upoznati s pravnim i institucionalnim okvirom integrisanog upravljanja imovinom, kao i tehničkim i financijskim aspektima upravljanja imovinom. Učesnici radionice su razgovarali o konceptu integrisanog upravljanja imovinom te modalitetima za uspostavljanje sistema evidencije imovine, odnosno komunalne vodne infrastrukture koja nije registrirana, a koristi se za isporuku komunalnih vodnih usluga.

Zaključeno je, između ostalog, da je upravljanje komunalnom infrastrukturom jedno od ključnih pitanja koje je nužno adresirati kroz reformu sektora vodnih usluga odnosno novog Zakona o vodnim uslugama u Republici Srpskoj, gdje će se kroz zakonske i pod-zakonske propise regulisati evidentiranje neregistrirane komunalne vodne infrastrukture, a sve s ciljem postizanja dugoročne održivosti komunalnih vodnih usluga. Učesnici su također postigli dogovor oko koncepta i teme naredne (završne) radionice i koraka na implementaciji ostalih projektnih aktivnosti.

Projekat "Dijalog o politikama i razvoj vještina u oblasti otpadnih voda u Republici Srpskoj" financira Švicarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), a zajednički implementiraju Udruženje za oblasti voda i zaštite okoliša „Aquasan mreža u BiH“ i Švicarsko udruženje za vode (VSA) u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i drugim interesnim stranama u sektoru vodnih usluga u Republici Srpskoj.


Pretraga

Izdvojeni dokumenti

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi