Podizanje svijesti u sektoru vodnih usluga u USK


Udruženje za oblasti voda i zaštite okoliša „Aquasan mreža u BiH“ je od decembra 2020. do oktobra 2021. implementirala projekt Podizanje svijesti u sektoru vodnih usluga u USK. Projekt je finansiralo Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, a cilj je bio podići svijest, stvoriti razumijevanje i podstaći dijalog o rješenjima za efikasne i održive vodene usluge u BiH.

Projekt je planiran kao dio većeg projekta za koji je projektni prijedlog Udruženje dostavilo Ambasadi Švicarske u BiH, a koji je trebao početi s implementacijom u februaru 2020. godine. Zbog vanredne situacije sa COVID-19, sve aktivnosti odobravanja i provođenja projekata od strane Ambasade stavljene su na čekanje i do danas nije odobren projektni prijedlog. Međutim, Aquasan mreža je kroz ekološke naknade Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK za 2020. provela aktivnost vezane za podizanje svijesti građana Unsko-sanskog kantona o ključnim pitanjima u sektoru vodnih usluga.

Kroz deset mjeseci projekta, provedene su planirane aktivnosti, a prva je bila Druženje s novinarima, odnosno upoznavanje predstavnika medija s jednom od ključnih tema u sektoru, a to je pitanje uvođenja ekonomske cijene vodnih usluga. Kroz ovu aktivnost predstavljena je brošura Osigurajmo isporuku kvalitetnih vodnih usluga za buduće generacije, koja je namjenski izrađena za ovu priliku. Pored brošure, predstavljeni su Pozicijski dokument i Politički memorandum Aquasan mreže u BiH koji predstavljaju stav Aquasan mreža u BiH prema bitnim sektorskim temama.

Kako bi se javnost bolje upoznala o tome šta znači cijena vodnih usluga koji je zasnovan na ekonomskim principima, objavljen je Pozicijski dokument Aquasan mreže u USK novinama Krajina. Kroz ovaj dokument zagovara se transparentan pristup u izračunu cijena vodnih usluga koji je zasnovan na ekonomskim principima, poštivanju socijalnih standarda i priuštivosti cijena vodnih usluga.

Ista tema je pratila i narednu aktivnost, okrugli stol za predstavnike javnih vodovodnih preduzeća i jedinica lokalne samouprave Unsko-sanskog kantona. Cilj je bio razmotriti tarifnu metodologiju, moguće načine komunikacije s građanima – korisnicima usluga, naročito kad je u pitanju predlaganje i usvajanje ekonomskih cijena vodnih usluga u skladu s tarifnom metodologijom.

Nakon održavanja online okruglog stola Udruženje je zakupilo medijski prostor na RTV USK gdje su prezentirani aktivnosti provedene u sklopu projekta. Predstavnici Aquasan mreže u BiH, kroz dijalog o ekonomskoj cijeni vodnih usluga imali su za cilj stvoriti razumijevanje i podstaći dijalog o rješenjima za efikasne i održive vodene usluge u BiH.

Kroz navedene aktivnosti, Aquasan mreža u BiH je uključila interesne strane te naglasila važnost sektora vodnih usluga kroz intenziviranje dijaloga i diskusije o pitanjima vezanim za vodne usluge, s fokusom na temu uspostave ekonomskih cijena vodnih usluga u skladu s tarifnom metodologijom.


Pretraga

Izdvojeni dokumenti

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi