Prvi događaj jačanja kapaciteta u okviru Programa finansiranja vodnih usluga na nivou jedinice lokalne samouprave


Svjetska banka, Udruženje vodovodnih preduzeća dunavskog sliva (IAWD) i Udruženje za oblasti voda i zaštite okoliša „Aquasan mreža u BiH“ pokrenuli su implementaciju programa jačanja kapaciteta u oblasti vodnih usluga pod nazivom „Finansiranje vodnih usluga na nivou jedinice lokalne samouprave“. Prvi događaj jačanja kapaciteta za obje ciljne grupe održao se u Banjoj Luci od 12. do 14. jula 2021.godine.

Isporuka Prvog događaja za službenike JLS i njihovih JKP/JVP zaduženih za finansiranje komunalnih vodnih usluga i kapitalnih infrastrukturnih investicija bila je organizirana 12. i 13. jula 2021. godine, a na događaju je prisustvovalo 36 učesnika. Glavni ciljevi Prvog događaja za navedenu ciljnu grupu bili su da učesnici podignu nivo razumijevanja o karakteristikama vodnih usluga i JKP/JVP, a koje ih razlikuju od ostalih vrsta poslovanja, da znaju kako čitati i tumačiti finansijske izvještaje JVP/JKP, kako koristiti pokazatelje uspješnosti poslovanja za razumijevanje poslovanja JVP/JKPa, te da podignu nivo razumjevanja o tome kako akoristiti financijske koncepte za donošenje financijskih i investicijskih odluka.

Isporuka Prvog događaja programa za donosioce odluka, odnosno gradonačelnike i načelnike JLS, predsjednike vijeća/skupština JLS i direktore JKP/JVP, održana je 14. jula 2021. godine. Prvi događaj Programa jačanja kapaciteta za finansiranje vodnih usluga na nivou jedinice lokalne samouprave, na kojem je prisustvovalo 30 učesnika, omogućio je donosiocima odluka iz JLS i JKP/JVP da kroz razmjenu iskustava sa svojim kolegama na istom nivou,a kroz primjer Grada Gradiške koji su predstavili zamjenica gradonačelnika Grada Gradiška, gospođa Dragana Ilić i direktor KP „Vodovod“ a.d. Gradiška gospodin Sandro Zeničanin, razmotre uspješne programe i projekte, odnosno iskustva i dobre prakse, te naučene lekcije, a povezane sa reorganzacijom pružanja vodnih usluga i unaprijeđenje poslovanja JKP/JVP.

“Program jačanja kapaciteta za finansiranje vodnih usluga na nivou jedinice lokalne samouprave” implementirati će se kroz ukupno tri povezana ciklusa/događaja u 2021. godini. Drugi događaj Programa održat će se u septembru 2021. godine, kao i Prvi, odvojeno za obje ciljne grupe, dok će na Završnom (trećem) događaju jačanja kapaciteta obje ciljne grupe učestvovati zajedno.


Pretraga

Izdvojeni dokumenti

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi