Razmjena iskustava među jednakima (Peer exchange) na temu "Optimizacija rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda"


U periodu od 29. do 31. marta 2022. godine u Bijeljini je kao nastavak aktivnosti u okviru projekta "Dijalog o politikama i razvoj vještina u oblasti otpadnih voda u Republici Srpskoj" uspješno održana radionica razmjene iskustava među jednakima. Projekat finansira Švicarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), a zajednički implementiraju Udruženje za oblasti voda i zaštite okoliša „Aquasan mreža u BiH“ i Švicarsko udruženje za vode (VSA).

U prethodnom periodu u zajedničkoj suradnji predstavnika Aquasan mreže i VSA su izvršene posjete postrojenjima u Bijeljini i Bihaću. Ovim su putem stručnjaci za odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda iz Švicarske identificirali izazove u radu s kojima se susreću uposleni na navedenim postrojenjima. Kao prvi korak ka rješenju identificiranih izazova prepoznata je potreba za održavanjem radionice razmjene iskustava na temu “Optimizacija rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”

Cilj razmjene iskustava je bio da se na osnovu primjera dobre prakse iz Švicarske, predstavnicima javnih vodovodnih / komunalnih preduzeća (JVP/JKP), omogući formalna razmjena znanja i iskustava kako bi unaprijedili svoje kapacitete za unapređenje rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Sudionici događaja bili su predstavnici JVP/JKP iz Bijeljine, Bihaća, Gradiške i Trebinja. Tokom radionice predstavljeno je trenutno stanje izgrađenih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bijeljini, Bihaću i Trebinju kao i projekat izgradnje postrojenja u Gradiškoj.

Na početku događaja, učesnicima se obratila predsjednica Aquasan mreže u BiH gđa Vesna Muslić koja je naglasila važnost teme odvodnje prečišćavanja otpadnih voda i optimalnog rada postrojenja za prečišćavanje. Gđa. Muslić je učesnicima predstavila osnovne informacije o projektu te poveznicu ranijih aktivnosti Platforme za dijalog sa aktivnošću razmjene iskustava.

Najznačajniji aspekti diskutirani tokom radionice su: problemi u radu PPOV-a, faktori koji utiču na pojavu problema, aktivnosti koje PPOV operateri mogu poduzeti, pitanja s kojima bi se trebali baviti donosioci odluka te važnost odnosa s javnošću. Sa sličnom profesionalnom pozadinom i izazovima s kojima se susreću u radu na postrojenju stručnjaci iz Švicarske su pružili veoma korisne preporuke predstavnicima JVP/JKP što je predstavljalo ključni dio razmjene iskustava. U okviru iste sudionici su posjetili i postrojenje za prečišćavanja otpadnih voda u Bijeljini.

Zaključci i akcioni planovi kao rezultat razmjene uključujući pitanja za donosioce odluka će se koristit za daljnje aktivnosti, posebno za organizaciju zajedničke radionice sa svim sudionicima u podsektoru otpadnih voda u RS.


Pretraga

Izdvojeni dokumenti

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi