Svjetski dan gubitka vode - 4. decembar


Kako je u 2019. godini Međunarodna agencije za vode (IWA) proglasila 4. decembar Svjetskim danom gubitaka vode (World Water Loss Day), sve više je prisutno buđenje svijesti o hitnoj potrebi za smanjenjem i kontrolom gubitaka vode u vodovodnim sistemima. Iako se tokom proteklih nekoliko godina dosta napora uložilo u definiranje i provođenje mjera smanjenja gubitaka vode, odnosno neprihodovane vode, i dalje su prisutni izuzetno veliki gubici vode kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini.

Statistika i dalje nije na strani uloženog napora jer su u vodovodnim sistemima u BiH procenti neprihodovane vode i dalje u rasponu od 57 - 59 % od ukupno zahvaćene (proizvedene) vode koja se koristi za potrebe vodosnabdijevanja stanovništva. Ovaj procent je tri puta viši od prihvatljivih procenata neprihodovane vode u razvijenim državama. Stanje je vrlo slično u skoro svim državama jugo-istočne Europe.

Aquasan mreža u BiH sa svojim članicama, svjesna značaja i ozbiljnosti ovog problema, duži niz godina svojim radom doprinosi rješavanju ovog problema kako u BiH tako i u ostalim državama jugoistočne Evrope. Glavne aktivnosti su usmjerene na pružanje podrške vodovodnim preduzećima i jedinicama lokalne samouprave da jačaju vlastite kapacitete za samostalno i održivo smanjenje, kontrolu i upravljanje neprihodovanom vodom. Pristup je zasnovan na stjecanju novih znanja i vještina, zajedničkoj razmjeni znanja i iskustva te stvaranju baze stručnjaka (trenera) koji će nastaviti širenje dobrih praksi smanjenja neprihodovane vode kako u BiH, tako i u državama jugoistočne Evrope.

Aquasan mreža u BiH je otvorena za sve koji se bave ovom problematikom jer samo zajedničkim pristupom uspjet ćemo pronaći prave mjere i način za opće smanjenje gubitaka u vodovodnoj mreži, odnosno smanjenje neprihodovane vode.


Pretraga

Izdvojeni dokumenti

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi