Unapređenje vodnih usluga kroz razvoj kapaciteta u Bosni i Hercegovini – UN konferencija o vodama 2023


Predsjednica Udruženja za oblasti voda i zaštite okoliša „Aquasan mreža u BiH“, gđa Vesna Muslić, bila je jedan od panelista na UN konferenciji o vodama, u sesiji Regionalna saradnja kao ključ za ubrzanje implementacije SDG 6  – Dunavski vodni program kao sjajan primjer za poboljšanje usluge vodosnabdijevanja i sanitacije u dunavskom regionu.

Gđa Muslić je kroz svoju prezentaciju Unapređenje vodnih usluga kroz razvoj kapaciteta u Bosni i Hercegovini predstavila Aquasan mrežu u BiH, njene početke i sve ono što je dosada urađeno da bi se ojačali kapaciteti zaposlenih u sektoru vodnih usluga. Kao najbitnije, istaknut je postignuti napredak, odnosno:

  • prepoznate su koristi i potreba za razvojem kapaciteta u sektoru,
  • stvoren je momentum razvoja kapaciteta,
  • formirana kritična masa vodovodnih preduzeća i jedinica lokalne samouprave koje redovno učestvuju u programima razvoja kapaciteta i na taj način unapređuju svoje operativno i finansijsko poslovanje.

Ova sesija je bila izvrsna prilika za informiranje i raspravu o važnim naučenim lekcijama i nadamo se da će glavne poruke ove sesije pronaći svoj način da dodatno podrže rad Dunavskog vodnog programa i potaknu aktivnosti u drugim regijama.


Pretraga

Izdvojeni dokumenti

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi