Završna regionalna radionica u oviru projekta SEEAM na temu „Prezentacija konačnih rezultata projekta i naredni koraci“


Dana 20. aprila 2022. godine održana je finalna online radionica u okviru programa „Upravljanje imovinom kroz savjetodavne usluge javnim vodovodnim / komunalnim preduzećima u Jugoistočnoj Europi“ (SEEAM).

Na radionici su prisustvovali direktori i tehničko osoblje javnih vodovodnih/komunalnih preduzeća (JVP/JKP) iz zemalja koji učestvuju u Projektu (Bosna i Hercegovina; Crna Gora i Srbija), kao i predstavnici tematskih centara Aquasan mreža u BiH, ADKOM iz Sjeverne Makedonije; i UTSVI, Srbija te glavnih partnera na implementaciji projekta.

Učesnici radionice su imali priliku da se upoznaju sa rezultatima implementacije Projekta tokom perioda od 2017. do 2022. i planom produženja Projekta u narednom periodu. Također su predstavljeni preduzeća prvaci koji su se sa svojim radom tokom ovog perioda istaknuli u odnosu na druge i postignuli nevjerovatne rezultate.

U prethodne četiri godine implementacije Programa, preduzeća koja učestvuju u Programu su postigla veliki uspjeh u kreiranju registra imovine (komunalne vodne infrastrukture), unapređenju procesa upravljanja održavanjem imovine i upravljanja distribucijom – monitoring neprihodovane vode, te su započeli aktivnosti na financijskom upravljanju imovinom. U petoj godini implementacije projekta, preduzećima je omogućeno učešće u Platinum C fazi koja se odnosi na planiranje rehabilitacije komunalne infrastrukture.

Predstavnici svih preduzeća su izrazili veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima kao i volju za nastavak suradnje. Aquasan mreža u BiH će kao i do sad nastaviti suradnju sa kompanijom Hydro-comp, a oblici suradnje će biti dogovoren u narednom periodu.

Tokom radionice predstavnik GIZ-a gosp.Oliver Natchevski je prezentirao indikatore uspješnosti projekta, prema kojima je zaključeno da su svi indikatori uspješnosti zadovoljeni i izvan očekivanja.


Pretraga

Izdvojeni dokumenti

Najave događaja

Kalendar događaja

Poslovni bilten

Izdvojeni linkovi